Thursday, January 8, 2009

Finnish gingerbreads / SUOMALAISET PIPARKAKUT

Perinteiset suomalaiset piparkakut tuovat tuulahduksia entisiltä kotiseuduilta.
Kotiseudultaan muualle muuttanut maistelee tuttuja makuja leipoessaan esim. Pohjanmaan, Ahvenanmaan tai Naantalin piparkakkuja. Lapsuuden kodin perintöpipareita ovat taas Isoäidin parhaat ja Anopin nuoruusmuistot. Yksi suosikki suomalaisten kahvipöydässä on edelleenkin Paraisten piparit. Reseptin on kehittänyt rva Lyydia Ekroos Paraisilta vuonna 1920. Reseptejä liikkuu kansan keskuudessa kymmenkunta,
mutta aito, alkuperäinen ohje pysyy salassa.



PARAISTEN PIPARIT
3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
125 g margariiniä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 1/2 tl inkivääriä
1 1/2 tl pomeranssin kuorta
1 muna
1/2 tl suolaa
1/2 tl soodaa
noin 4 dl vehnäjauhoja

Margariini, sokeri, siirappi ja mausteet kiehautetaan. Muna lisätään voimakkaasti vatkaten jäähtyneeseen seokseen. Samoin suola, sooda ja jauhot. Taikina laitetaan jääkaappiin kovettumaan. Seuraavana päivänä taikina kaaviloidaan levyksi ja siitä otetaan muoteilla kakkuja, mitkä paistetaan uunissa noin 200 asteessa.

No comments: